Recept: kuřecí špíz se zeleninou, šťouchanými bramborami a omáčkou

Ukázkový recept s mým kořením

Recept na kuřecí špízy se zeleninou, šťouchanými bramborami a omáčkou, ve kterém je použito koření z mé řady David v kuchyni, které jsem ladil několik měsíců pro dokonalou chuť. Obsah koření jsem navrhoval u všech směsí sám a neobsahují žádná barviva, glutamáty, zvýrazňovače chuti. Jistě oceníte, že kvalitní mořské soli je ve směsích maximálně 10% z jejich obsahu. Koření má být o bylinkách, ne o soli.

Recept (2 porce)

Potřebné suroviny:

  • Maso a marináda:
    • 400 g vykostěných horních kuřecích stehen
    • 2 lžičky dijonské hořčice
    • 3 lžíce světlé sójové omáčky
    • 3 lžíce olivového oleje
    • 4 lžičky mého koření STEAK
    • Sůl
    • 500 ml kuřecího vývaru
    • 20 g másla
  • Šťouchané brambory:
    • 350 g brambor
    • 1 červená cibule
    • 75 g anglické slaniny
    • 50 ml smetany
    • 3 lžíce nasekané petrželky
    • Sůl
    • Pepř
  • Zelenina:
    • 1 větší mrkev
    • 1 zelená paprika
    • 10 g másla
    • 1 lžička mého koření BYLINKOVÉ
    • Sůl
    • Pepř

Postup:

  1. Kuřecí maso nakrájíme na stejné kostky.
  2. Dochutíme hořčicí, sójovou omáčkou, olivovým olejem, solí a mým kořením STEAK.
  3. Vše promícháme a necháme odležet. Nejlépe přes noc, minimálně dvě hodiny.
  4. Maso napícháme na špejle.
  5. Pánev s olivovým olejem středně rozpálíme a špízy na ní opečeme ze všech stran. Maximálně minutu z každé strany, jen tak aby se maso zatáhlo.
  6. Odstavíme z plotny a podlijeme polovinou vývaru.
  7. Vložíme do trouby předehřáté na 160 °C.
  8. Pečeme 20 minut a dle potřeby případně ještě podlijeme vývarem.
  9. Brambory uvaříme v osolené vodě do měkka.
  10. Slaninu nakrájíme na malé kostičky, cibuli na jemno a na troše olivového oleje opečeme do lehce zlatova.
  11. Mrkev a papriku nakrájíme na malé kostičky.
  12. V pánvi na mírném plameni rozpustíme máslo a necháme na něm 2 minuty změknout mrkev.
  13. Následně přidáme papriku a ještě 30 vteřin vaříme.
  14. Odstavíme z plotny a dochutíme solí, pepřem a mým kořením BYLINKOVÉ.
  15. Pánev se špízy vyndáme z trouby a špízy dáme stranou.
  16. Výpek zalijeme zbytkem vývaru a necháme všechny připečeniny odvařit.
  17. Necháme svařit do lehkého zhoustnutí.
  18. Odstavíme z plotny a vmícháme kostičky studeného másla.
  19. Omáčku přecedíme přes jemné sítko.

Dobrou chuť

Špíz

V tomto receptu je použito moje bylinkové koření, které naleznete v sadě koření David v kuchyni.

Odkaz na produktovou stránku sady: Sada koření David v kuchyni.

Sada koření

Zpět do obchodu